Развод, решаване на спорове за родителски права, определяне на мерки за

...
Развод, решаване на спорове за родителски права, определяне на мерки за
Коментари Харесай

При развод и делба първо ще се ходи на задължителна медиация

Развод, решение на разногласия за наставнически права, определяне на ограничения за персонални връзки с бабата и дядото, подялба. Това са единствено част от 12-те случаи, при които се вкарва наложителна медиация. Т.е. хората, които имат сходен спор, преди да стигнат до съд, ще би трябвало да опитат да се спогодят благодарение на посредник. Това плануват измененията в, препоръчани от служебното държавно управление, и признати през днешния ден на първо четене от Народното събрание. След като одобриха измененията със 154 гласа " за " и 25 " срещу ", депутатите пуснаха измененията по бързата писта - гласоподаваха 3-дневен период - до 16 януари, за оферти за второ четене.

" Медиацията обезпечава бързо, на ниска цена и дейно средство за непринудено разрешаване на разногласия и отбягване на доста по-продължителната и комплицирана правосъдна процедура. Един от огромните проблеми на българската правосъдна система е натовареността на съдилищата ", разгласи правосъдният министър Крум Зарков от парламентарната естрада. 

Хората ще са задължени да вземат участие в медиацията, само че няма да са длъжни да приключат разногласието си по този метод, т.е. отново може да се стигне до правосъден развой. Освен това има и редица каузи, по които съдът може да задължи страните да вземат участие в медиация. Сред тях са например случаите, когато е предявен иск за парично или непарично взимане, благосъстоятелност и други вещни права върху парцел или за нарушено притежание, издръжка, възнаграждения или компенсации, защита на права на интелектуална благосъстоятелност и други

За посредниците няма условие да са адвокати. Най-общо, те би трябвало да не се осъждани, да са минали курс и да са вписани като посредници в специфичния указател. Висшият правосъден съвет би трябвало да одобри разпоредба за възнагражденията им и другите въпроси към тях.

" Промените в Закона за медиацията са част от уговорките на страната по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) ", изясняват от Министерството на правораздаването. В се планува " разширение на потреблението на различни начини за разрешаване на разногласия и въвеждане на медиация, наложителна по някои типове каузи " и " въвеждане на начини за различно разрешаване на разногласия в правосъдната система в България - пилотно въвеждане на наложителна правосъдна медиация ".

Ако страна не извърши разпореждането на съда да взе участие в медиация, ще бъде наказвана като й се разпореждат разноските по делото, без значение от изхода му. Ако и двете страни пречат на медиацията, ще си разделят разноските, без значение коя е спечелила делото.

Висшият адвокатски съвет още през октомври излезе със мнение с куп рецензии към плана. (Вижте по-долу целия документ.) Днес юрист Десислава Филипова разяснява пред " Сега ", че по този начин въвежданата медиация в действителност ще забави процесите, които и без друго се движат постепенно в огромните градове. " Има страни, които са в такива тежки предсъдебни разногласия и безкрайно влошени връзки, че да ги накараш да седнат на една маса, няма да доведе до това те да се спогодят. Само ще се натоварят със стрес и с нерви ", изясни тя. Според нея и посредниците няма да познават толкоз добре проблема, както един арбитър.

Няма възбрана юрист да взе участие в процедурата. Но това ще я оскъпи в допълнение за страните, които първо ще би трябвало да платят на юриста за медиация, а след това - и за правосъден развой. " Сигурна съм, че сътвори големи проблеми. Хората чак като стигнат до наложителна медиация ще осъзнаят какъв чук се е стоварил върху тях ", уточни тя. И добави какъв брой неуместно е да се приказва за " доброволна ", само че " наложителна " медиация.

Становището на Висшия адвокатски съвет:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР